100m
102
180
25
75
anre
bransament
distribuitor
eficienta
extindere
imposibilitate
joasa
post de transformare
primarie
privat
proiectare
racord
scrisoare
tensiune
transformator
Scrisoare imposibilitate de racordare
Ai depus o cerere de racordare la energie electrica, a venit cineva de la proiectare sa-ti proiecteze bransamentul, si te-ai trezit cu o scrisoare dupa 15 zile cum ca nu poti fi racordat. De ce? Ei bine ANRE a stabilit prin ordinul 25/2016 ca o locuinta individuala nu poate fi racordata in anumite conditii (cel mai des intalnit este cea ca depasesti 100m de la reteaua de joasa tensiune din zona respectiva). Si totusi in mod normal ar fi trebuit ca primaria sa nu permita eliberearea autorizatiei de construire pentru obiectivul dumneavoastra din moment ce nu se pot asigura utilitatile necesare nu? In mod normal asa este, dar se cam fac abateri de la aceasta regula. Astfel te afli in situatia asta, ce poti face?
Calea obisnuita conform legislatiei este : dupa ce ai primit scrisoarea de imposibilitate de la operatorul d
e distributie (e-distributie, cez, delgaz, electrica, etc) te duci la primaria de care apartine localitatea in care ai obiectivul pe care vrei sa-l alimentezi si le arati scrisoare de la distribuitor. Ei stiu despre ce e vorba, dar ca principiu tu ai nevoie ca primaria sa-ti spuna daca va efectua investitii in zona in care tu vrei sa te bransezi sau nu.
Daca te afli pe un drum privat (servitute, s.a.m.d.) primaria nu are nicio treaba, dar cum birocratia este foarte mare, tot va trebui sa obti acea scrisoare de la primarie. De cele mai multe ori primaria iti va da pe loc acea scrisoare, asta daca nu are bugetat in planul de investitii ceva in zona respectiva. Daca are, trebuie doar sa astepti, daca nu.. ei bine e mai complicat.
Vei obtine cele doua scrisori si te intorci sa depui o noua cerere si specifici ca vrei solutie conform ordinului 180/2015. Acest ordin se refera la posibilitatea clientul casnic de a efectua o extindere de retea in numele distribuitorului, daca acesta nu face el investitia. Mai exact tu faci extinderea retelei de joasa tensiune pana in locul in care nu mai esti la o distanta mai mare de 100m fata de sursa de racordare (dar in acelasi timp ti se poate asigura calitatea tensiunii furnizate). O sa crezi ca e o nebunie, dar partea buna este ca daca tu mai ai cativa vecini care inca nu s-au racordat, puteti depune toti cererile simultan. In urma acestei cereri colective, operatorul este nevoit sa efectueze un calcul de eficienta pentru a verifica daca nu cumva se preteaza si pentru el ca tu sa faci acea extindere. Daca acel calcul rezulta ca eficient, operatorul va contribui la lucrarea ta cu o cota parte! ( pe scurt cu cat alimentezi mai multe loturi cu mai putini bani, operatorul te ajuta cu o cota parte mai mare).
Ok, ai depus cererea, ce urmeaza? Va veni iar un proiectant si va evalua situatia, iti va intocmi un proiect initial care va cuprinde: o fisa de solutie in care se mentioneaza cum se efectueaza extinderea de retea si bransamentul tau individual, un deviz estimativ conform lucrarilor cuprinse in proiect si un aviz de racordare. Conform ordinului 180 trebuie sa treci printr-o etapa suplimentara fata de clientii cu bransamente obisnuite, si anumite o a doua avizare a proiectului de catre o comisie formata din specialisti din partea distribuitorului. S.a.m.d. obtinere autorizatie de construire pentru lucrare, executie, receptie lucrare, contract de furnizare.
Un proces anevoios plin de piedici birocratice nu? Chiar nu se poate face nimic? Daca citim ordinul 25/2016 putem observa sub ce restrictii ne aflam cu aceasta scrisoare de imposibilitate:
a) amplasamentul nu se afla intr-o zona sigura
b) puterea absorbita solicitata este sub 30 kVA
c) reteaua de joasa tensiune este la mai mult de 100m
Punctul c) pica primul, pentru ca nu putem modifica distanta fizica intre retea si locul de consum, desi am intalnit cazuri in care au fost folosite anumite metode ingenioase :D.
Punctul a) nu poate fi ocolit, de asemenea, pentru ca daca avem o linie de medie tensiune care ne traverseaza obiectivul pe care vrem sa-l alimentam, operatorul nu ne va da aviz pozitiv alimentarii cu energie electrica. Acest lucru se datoreaza faptului ca daca acesta alimenteaza locul de consum inseamna ca ia la cunostinta situatia din zona, iar daca dumneavoastra patiti ceva, acesta este direct implicat. Sunt foarte multe situatii de genul la activ (linii de medie tensiune care traverseaza proprietati, posturi de transformare aeriene care se afla langa locuinte sub limita de 20m impusa, s.a.m.d.). Acest aspect nu poate fi ocolit si trebuie rezolvat procedural prin efectuarea unei lucrari de deviere pe cheltuiala solicitantului. (Multe persoane se intreaba de ce ? totusi atunci cand cumpara terenul nu se intreaba de ce este mai ieftin decat in mod normal, tocmai din aceasta cauza.
Consultati specialisti din toate domeniile inaintea unei achizitii! Sunt multe persoane care fac consultanta pro-bono pe bloguri!).
Si ramanem cu punctul b) care este o semi-rezolvare pentru ca depunand o cerere cu o putere absorbita de peste 30kVA (27 kW conform noilor reglementari ale ANRE cos(fi)=0.9) cu siguranta nu putem primi o solutie din reteaua aeriana de joasa tensiune, dar putem primi o solutie din reteaua subterana. Din pacate solutiile cu extindere de retea urmaresc dezvoltarea efectiva a retelei, astfel cablul folosit va fi unul cu sectiune mare (>95mmp), iar costurile vor fi proportionale.
Daca situatia este foarte grava se poate ajunge pana la dezvoltarea unei retele noi din postul de transformare cel mai apropiat. Cu toate acestea, prin ordinul 180 se mentioneaza extinderea retelelor de joasa tensiune, deci nu puteti fi obligat sa dezvoltati un post de transformare nou prin ord. 180, dar si prin ord. 102/2016.
Daca ne uitam la toate detaliile din ordinul 25/2016 realizam ca se mentioneaza termenul locuinta individuala.. ceea ce inseamna ca restul obiectivelor sunt scutite de aceste limitari! Cererile de cladiri de birouri, pompe de apa, anexe gospodaresti, etc ocolesc acest ordin!
Desigur in avizul dumneavoastra se va mentiona ca daca se depisteaza (de ex. ptr pompa apa) ca alimentati un alt obiectiv cu acel contor decat cel mentionat in aviz veti fi debransat de urgenta.
PS: Verificati prima scrisoare primita de la operatorul de distributie! Aceasta trebuie sa va mentioneze posibilitatea de realizare a bransamentului prin ordinul 180, daca mentioneaza ordinul 75 trebuie ca primaria sa o efectueze in mod obligat, fiind vorba de necesitatea dezvoltarii unui post de transformare in zona respectiva (probabil sunteti foarte departe de reteaua de joasa tensiune (>700-800m) si nu se pot asigura caracteristicile de calitate a tensiunii).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu